“Bilimsel Tabanlı Hedefler” Webinarımızı Gerçekleştirdik

“Bilimsel Tabanlı Hedefler” Webinarımızı Gerçekleştirdik

Blog-Post-Image

Semtrio olarak “Bilimsel Tabanlı Hedefler” webinarımızı 20 Aralık 2021’de çevrimiçi olarak gerçekleştirdik. 

Semtrio Kurucu Ortak ve Sürdürülebilirlik Direktörü Bekir Çetin moderatörlüğünde gerçekleştirilen webinarda AR-GE Uzmanı İlge Kıvılcım küresel iklim değişikliği müzakerelerinde karara bağlanan önemli gelişmelere, bilimsel raporlara ve Birleşmiş Milletler’e sunulan ulusal katkı beyanlarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Sürdürülebilirlik Danışmanları Elif Nur Çetin ve Emre Can Çorumlu ise Bilimsel Tabanlı Hedefler Örgütü’nün kuruluş hikayesi ve amacı, 2°C ve 1.5°C’nin bilimsel mantığı, IPCC 6. Değerlendirme Raporu kapsamında 1.5 C’nin önemi, SBT kapsamında başvuru ve hedef belirleme süreçleri ile Kapsam 1-2-3 hakkında görüşlerini paylaştı.

Bilimsel Tabanlı Hedefler Örgütü; CDP, UN Global Compact, WRI ve WWF arasındaki bir ortaklık girişimidir. Bilimsel Tabanlı Hedefler, Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için gerekli olan sera gazı emisyonlarını azaltma hedefleridir. Bu anlaşma ile hükümetler, küresel ortalama sıcaklıktaki artışı sanayi öncesi düzeye göre 2°C’nin altında tutma ve 1.5°C ile sınırlandırma hedeflerini kabul etmişti. 2018 yılında açıklanan Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 1.5°C Özel Raporu’nda da iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini önlemek için küresel ısınmanın 1.5°C üzerinde olmaması gerektiği açıklanmıştı. Bu hedef için dünya çapında sera gazı emisyonlarının 2030’a kadar yarıya indirilmesi ve 2050’de sıfırlanması gerektiği açıklanıyor. 

SBTi, iklim bilimi doğrultusunda emisyon azaltma ve net sıfır hedeflerini en iyi uygulamaları belirleyip teşvik ediyor. Bilimsel hedef kültürünün standart olarak iş stratejilerine uygulanmasını ve şirketlerin küresel ısınmanın 1.5°C’de tutulmasına katkı sağlamalarını amaçlıyor. SBTi, şirketlerin en geç 2050’ye kadar net sıfır olması adına bu yıl dünyanın ilk Kurumsal Net Zero Standardını açıkladı. Bu doğrultuda, webinarda tüm sektörlerde Kapsam 1-2-3 emisyonları için net sıfır hedefi belirlenmesine ilişkin beklentinin olduğuna vurgu yapıldı. 

Fosil yakıtlardan çıkış, küresel ısınmanın önüne geçilmesi için temel politika seçeneği olarak karşımızda duruyor. Nitekim pek çok ülke, özel sektör ve banka, kömürden çıkışa yönelik planlarını hızlandırdı. Webinarda BM Çevre Programı Finans Girişimi (UNEP FI) tarafından 21 Nisan 2021’de 43 kurucu banka tarafından kurulan Net-Zero Banking Alliance hakkında da bilgi verildi. Birlikteki bankalar, 2050’ye kadar portföylerini net sıfır emisyonlu hale getirme sözü veriyor. 

Tüm katılımcılarımıza ve konuşmacılarımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz. 

Semtrio olarak Ne Yapıyoruz?

Boğaziçi Üniversitesi Teknopark’ta geliştirdiğimiz Co2nnectorPro Karbon Yönetim Platformu ile kurumsal karbon ayak izinizin hesaplanmasını ve iş stratejinize entegrasyonunu sağlıyoruz. Karbon yönetim sistemimiz dünyada ISO 14064-1 standartlarına uygunluk sertifikasına sahip iki yazılımdan biridir. Co2nnectorPro ile müşterilerimize Bilimsel Temelli Hedef kriterlerine uyumlu hedefler oluşturmaları için yol haritaları ve senaryo analizi sunuyoruz. Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında yer alan sektörler için Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması odaklı finansal riskleri hesaplıyoruz.

Sektöre dair en güncel haberler için yazılarımıza göz atın.

10 dk

AB ETS’deki Ücretsiz Tahsisatlar Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasını Nasıl Etkileyecek?

Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi Nedir? 2005’te uygulamaya konulan Avrupa Birliği Emisyon Ticaret Sistemi...

10 dk

COP27’de Alınan Kararlar ve Gelecekteki Olası Yansımaları

Bu yıl 6-18 Kasım tarihleri arasında Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde gerçekleştirilen 27. Taraflar Konferansı (COP27),...