Yeşil Bina Önemi

Yeşil Bina Önemi

Blog-Post-Image

Yeşil Bina Nedir?

Binalar enerji tüketiminin en yoğun olduğu alanlardır. Enerjinin gereksiz yere tüketilmesi çevreye zarar verecek ve ileride yaşanabilecek birçok sorunu tetikleyecektir. Binalarda bu tarz durumların oluşması insanların yeşil binalara yönelmesine neden olmuştur. Peki, yeşil bina tam olarak nedir? Yeşil bina adından da anlaşılabileceği yeşili ve doğayı koruyan binalar anlamına gelmektedir. Dünya çapında önemi anlaşılan binalar Türkiye’de de konuşulmaya başlanmış ve birçok kişinin bu tarz yeşil binalara yönelmesine neden olmuştur.

Yeşil binaların doğayı koruduğu bilinen bir gerçektir. Doğayı ne şekilde koruduğu ise birçok kişi tarafından bilinmemektedir. Yeşil binalar doğayı enerji verimliliği yapma özelliği ile korumaktadır. Binanın yapımında doğaya zarar verecek hiçbir malzeme kullanılmamaktadır. Doğayı korumayı amaçlayan yeşil binaların gerekli sertifikaları alabilmeleri için gerekli olan tüm aşamalara dikkat edilmelidir. Ekolojik olan bu evlerde genellikle yenilenebilir enerji kaynakları yani rüzgar ve güneş enerjisi gibi kaynaklar kullanılmaktadır.

Yeşil binaların avantajları nelerdir?

Doğal kaynakların hızla tükendiği ve zarar gördüğü şu dönemde yeşil bina yapımının önemi her geçen gün daha da artmaktadır. Küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi problemlerin az da olsa azaltılması için devreye giren yeşil binalar diğer binalara oranla çok daha avantajlıdır. Bu avantajlardan ilki doğaya zarar verilmemesidir. Bu durum binanın yapımı içinde geçerlidir. Çevre tahribatı minimum seviyeye indirilecek ve çevreye kesinlik zarar verilmeyecektir. Yeşil binaların bir diğer avantajı ise tasarruflu olmasıdır. Enerji tüketiminin doğal yöntemlerle yani güneşle ve rüzgarla karşılayan bu evler sayesinde su ve doğalgaz faturalarından kurtulmak mümkündür. Buda yeşil binaların tercih edilme olasılığını arttırmaktadır. Binalarla ilgili bir diğer önemli avantaj ise karbondioksit üretimini azaltmasıdır. Bu da doğa için olan artılarından bir tanesidir.

Yeşil bina sertifikası nedir?

Yeşil binaların kendini kanıtlayabilmesi için yeşil bina sertifikası alması şarttır. Leed sertifikası diye geçen bu sertifikalar yalnızca yeşil bina kavramının hakkını veren binalara verilmektedir. Birçok kriterin göz önüne alınması ile verilen yeşil bina sertifikası, yeşil bina adı altında bina üreten kişiler için son derece önemlidir. Bu tarz bir sertifika alınması binanın kalitesini ve çevreye olan saygısını kanıtlamasını sağlayacaktır.

Sektöre dair en güncel haberler için yazılarımıza göz atın.

10 dk

AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Yönergesi (Corporate Sustainability Reporting Directive-CSRD)

Finansal Olmayan Raporlama Yönergesi Nedir? AB’de belirli şartları sağlayan büyük şirketlerin, 2018’den itibaren çevr...

10 dk

İklim Değişikliği Nedir?

İklim değişikliği sanılanın aksine geleceğin problemi değildir. Beşerî faktörler sonucu gittikçe artan sera gazı emis...

10 dk

Yeşil Ekonomi Dönüşümü: Sürdürülebilir Bir Geleceğe Doğru

Yeşil ekonomi, ekonomik kalkınmanın çevresel ve toplumsal alanlardaki gelişmelerle birlikte ele alınması gerektiğini...