Yaklaşık 80 milyon nüfusu ile giderek büyüyen ve her gün nüfusu daha fazla artan Türkiye'de enerji sarfiyatı çok yüksek noktalara ulaşmıştır. Enerji daha fazla tüketildikçe ülkede kaynakların tükenmesi ve çevrenin daha fazla kirlenmesi gibi sıkıntılar yaşanmaktadır.
Bu kapsamda Türkiye-Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde 2011 yılında enerji kimlik belgesi düzenlenmesi ile bu konuda bir çalışma gerçekleştirmiştir.
Yapılan bu çalışma çerçevesinde Iğdır enerji kimlik belgesi gibi her kentte enerji verimliliğini arttırmak ve tasarruf elde edebilmek gibi amaçlar ile özel bir belge uygulaması başlatılmıştır. Bu belge yetkili kuruluşlar tarafından belirli incelemeler sayesinde verilerek, yapılarda enerji kullanımının belirlenmesi, kaynakların korunması ve çevrenin korunması gibi amaçlar ile düzenlenmektedir.
Türkiye'nin en doğu ucunda bulunan ve sınır kenti olan Iğdır, Ermenistan, Azerbaycan ve İran ülkeleri ile sınırı bulunan tek kentimizdir. Iğdır, il olarak 200.000 şehir merkezi olarak 100.000 gibi bir nüfusa sahip olmakla birlikte temel geçim kaynaklarını tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır.
Gelişmiş bir sanayi yapısı bulunmasa da 1 adet organize sanayi bölgesinde süt ve dokuma sanayi için küçük ölçekli işletmeler bulunmaktadır.
Turistik yapıda çevre bölgelerinde birçok farklı nokta bulunan Iğdır'da özellikle tuz mağaraları gibi önemli alanlar hem turistik hem de ticari bir artı oluşturmaktadır. Kentleşmenin yükselmeye başladığı son yıllarda Iğdır şehrinde nüfus giderek artmakta ve yapılaşma buna bağlı bir şekilde artış göstermektedir. Artan yapılaşma Iğdır'da kent yaşam kültürünü ve ihtiyaçlarını değiştirmektedir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında istisnalar dışında birçok yapıda enerji kimlik belgesi zorunlu hale getirilmiştir. Örneğin, Iğdır Enerji Kimlik Belgesi 50 metrekare üzeri binalarda bir zorunluluk oluşturmaktadır. İstisnai durumda bulunan binalar arasında;
Liste içerisinde sayılmış olan ve istisnai alan dışında her bina enerji kimlik belgesi almak zorundadır. Mevcut binalar 2011 yılından önce inşa edilmiş ise 2020 yılının başlangıcına kadar belge alma zorunluluğundadır.
Yeni inşa edilen binalar yani 2011 yılı sonrasında inşa edilen binalar yapı ruhsatı başvurusu öncesinde enerji kimlik belgesi almak zorundadır. Özellikle 2020 yılından itibaren enerji kimlik belgesi sahibi olmayan binalar satış, kiralama ve abonelik işlemleri gerçekleştiremeyecektir.
Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından yetki verilmiş ve bünyesinde enerji kimlik belgesi uzmanı olarak hizmet veren mimar ve mühendisler bulunan kuruluşlar belge başvurusu yapılabilecek noktalardır. Bu kuruluşlar enerji kimlik belgesi almak isteyen kişilerden temel olarak bazı belgeler ve evraklar talep edecektir. Talep edilen evraklar arasında;
Genellikle Iğdır enerji kimlik belgesi almak isteyen kişiler, sahip oldukları konutlarda metrekare ölçüleri üzerinden ücret ödemesi gerçekleştirirler. Düzenlenecek enerji kimlik belgesi için binanın metrekare olarak inşaat alanı ve daire sayısı değişikliğine göre belirlemeler yapılır. Değişen bir standart bulunmasına rağmen genellikle kuruluşlar enerji kimlik belgesi için her konutun teknik özelliklerini de göz önünde bulundurarak, metrekare üzerinden 1 TL’den başlamak üzere farklı fiyatlandırmalar sağlamaktadır.
Son Haberler