POLİTİKALAR

Çevre Politikası

 

Bu çevre politikası, Semtrio Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. ‘nin çevresel misyonunu ve taahhütlerini belirlemektedir.

 

1. VİZYONUMUZ

 

Vizyonumuz, çevreci ve sürdürülebilir bir geleceğin inşasında öncü bir rol oynamaktır. Semtrio Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. doğal kaynakları koruyarak, çevreye saygılı hizmetler sunar ve toplumun refahını artırarak sürdürülebilirliği desteklemeyi amaçlar. Her adımda çevresel etkileri minimuma indirgemek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmayı taahhüt ederken mottomuz “Be Present Think Forward.”dır.

 

2. MİSYONUMUZ

 

Misyonumuz, çevresel sürdürülebilirliği teşvik etmek ve desteklemek için iş dünyası, toplum ve doğa arasında köprüler kurmaktır. Semtrio Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. olarak, sürdürülebilirlik ilkelerini iş süreçlerimize entegre ederken, yeşil bir geleceğe katkı sağlarız. Daha temiz, daha yeşil ve daha adil bir dünya için çaba sarf ederiz.

 

3.AMAÇ

 

Kurumlara, kurumsal sürdürülebilirlik danışmanlığı, karbon ayak izi /su ayak izi ölçümü desteği, ürün yaşam döngüsü analizi, bilimsel temelli hedefler oluşturma rehberliği, karbon ofset, karbon yönetimi ve CDP raporlama hizmetleri sunan bir firma olarak, çevreye dair politikamız,

 

1. Doğal Kaynakların Korunması ve Sürdürülebilir Kullanımı: Su, enerji ve diğer doğal kaynakları verimli bir şekilde kullanarak kaynakların korunmasını,

 

2. Karbonsuzlaştırma ve İklim Değişikliği: Karbon ayak izini azaltarak iklim değişikliği ile mücadele ve enerji verimliliği, yenilenebilir enerji kullanımı ve karbon emisyonlarının azaltılmasını,

 

3. Atık Yönetimi ve Azaltma: Atık yönetiminin optimize edilmesi ve atık azaltma stratejilerinin uygulanması ile çevresel etkileri en aza indirgemeyi ve tehlikeli/tehlikesiz atıkların güvenli bir şekilde yönetilmesini,

 

4. Çevresel Bilinç ve Eğitim: Tüm çalışanlarımızın ve iş ortaklarımızın çevresel bilinç kazanmaya teşvik etmeyi, eğitim programları düzenlemeyi ve çevresel sorumluluklarını benimsemelerine katkı sağlamayı amaçlarız.

 

4.KAPSAM

 

Bu politika, Semtrio Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.’nin yöneticileri, çalışanları, tedarikçileri, müşterileri ve iş ortaklarını kapsar. Semtrio çevresel beklentileri ve bakış açısına uyum sağlamayan, ilgili politikaya ve tedarikçi davranış kurallarına aykırı davranışlar sonucu ilgili kişi ve kurumlara hukuki ve ekonomik yaptırımlar uygulayabilme hakkını saklı tutar.

 

5.KAYNAK

 

Semtrio:

 

  • BM Küresel İlkeler Sözleşmesi
  • BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi,
  • Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri
  • WRAP (Waste & Resources Action Programme. 2014, Green Office: A Guide to Running a More Cost-effective and Environmentally Sustainable Office.
  • World Green Building Council, 2014, Health, Wellbeing & Productivity in Offices dahil olmak üzere tüm ulusal ve uluslararası standartlar ve yasal mevzuata uygun çalışma biçimlerini destekler.

 

Ayrıca; şirket politikamız, sürdürülebilirlik ve kurumsal sorumluluk alanında dünya çapında kabul görmüş standartlar olan B-Corp (Benefit Corporation) ve Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC - United Nations Global Compact) ile uyum içindedir. B-Corp, şirketlerin toplumsal ve çevresel performanslarını, şeffaflığını ve hesap verebilirliğini değerlendiren kapsamlı bir sertifikasyon sistemidir. Şirketimiz, bu değerlendirme sürecinde yüksek standartları karşılayarak etik iş uygulamaları, çevresel sorumluluk ve toplumun yararına olan taahhütlerini kanıtlamıştır. Öte yandan, UNGC’nin insan hakları, iş gücü standartları, çevre ve yolsuzlukla mücadele alanlarında belirlediği on ilkeye uyum sağlayarak, küresel düzeyde sürdürülebilir ve sorumlu iş uygulamalarını benimsemiş olduğumuzu gösteriyoruz. Bu, şirketimizin hem yerel hem de global düzeyde sosyal ve çevresel etki yaratma konusundaki kararlılığını ve taahhüdünü yansıtmaktadır.

 

 6. SORUMLULAR, İZLENEBİLİRLİK VE GÖZDEN GEÇİRME:

 

Bu politika, Semtrio Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.’nin çevresel sürdürülebilirlik komitesi tarafından kurumun çalışanları, tedarikçileri, müşterileri ve iş ortaklarının da görüşleri alınarak oluşturulmuştur. 

 

Çevresel hedefler, performans göstergeleri ve revizyonlarının takibi, yıllık eğitimler, proaktif farkındalığın oluşturulması, kurumun çevresel ayak izini ölçmek ve azaltmak, risk ve fırsatlara yönelik çalışmalar yapmak gibi görevlere sahip çevre komitesinin yapmış olduğu çalışmalar yönetim gözden geçirme toplantılarında, yönetim kurulu başkanı ve kurul üyeleri onayıyla, paydaş geri bildirimleri, sürekli izleme, yenilikçi yaklaşımlar, araştırma ve veri analizleri dikkate alınarak senelik olarak gözden geçirilecektir, organizasyonel değişiklikler, yerel ve uluslararası mevzuattaki değişiklikler gibi durumlarda gerekli revizyonlar sağlanacaktır. 

 

ÇEVRE KOMİTESİ
CEO
İklim Çözümleri Direktörü
Sürdürülebilirlik Çözümleri&İklim Çözümleri Proje Müdürleri

 

 7. UYGULAMA

7.1. Enerji Tüketimi ve Sera Gazı Etkisi

7.1.1. Enerji Kullanımı

 

Semtrio Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. enerji verimliliğini artırmaya önem verir uygulamalarını buna göre organize eder. Elektrik tüketimini sürekli olarak izler ve azaltma stratejileri uygular. 

 

Karbon ayak izini azaltmak ve enerji verimliliğini artırmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş yapma taahhüdünü benimser.

 

Semtrio:

 

  • Fosil yakıtların neden olduğu çevresel hasar ve iklim krizini dikkate alarak, enerji tüketim alışkanlıklarını dönüştürmek için aksiyonlar alır,
  • Ulaşım kaynaklı karbon emisyonunu azaltmak için, ulaşım güzergahlarını bu doğrultuda organize eder, video konferans gibi alternatifleri tercih eder. Ziyaretlerde, emisyon riskini gözeterek planlamaları bu doğrultuda yapar, ortak araç kullanımını teşvik eder.
  • İşletme faaliyetlerinin yürütüldüğü bina, modern ısı yalıtımı ve enerji verimli LED aydınlatma sistemleri ile donatılmıştır, bu sayede enerji tüketimini azaltır, su tasarrufu sağlayan otomatik sensörlü musluklar kullanılarak su ayak izini dengeleme faaliyeti yürütülür.


7.1.2. Karbon Ofset Teşviki/Emisyon Dengeleme-Azaltım Hedefi 

 

Semtrio Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. karbon dengeleme projelerine katkı sağlar ve uluslararası komitelerce belirlenmiş karbon nötr hedeflerini dikkate alır ve ulaşmak için çalışır, 

 

Sera gazı emisyonlarını azaltmak için enerji kaynakları satın alırken temiz/yenilenebilir enerjiyi tercih eder.

7.1.3. Yenilikçi Teknoloji & Proses Optimizasyonu

 

Semtrio; ekosistem ve hava durumu üzerindeki olumlu etkilerini bilerek, sera gazı azaltımı amacıyla süreçleri optimize eder. Bu kapsamda, tüm işlemlerini daha düşük enerji kullanımıyla aynı veya daha fazla verim sağlayacak şekilde geliştirir. Ayrıca, eski ve enerji tüketimi yüksek olan teknolojik ve mekanik ekipmanları da daha verimli modeller ve teknolojilerle değiştirir. 
 

7.2. Ürün, Atık Yönetimi ve Geri Dönüşüm
7.2.1. Atık Azaltma, Geri Dönüşüm ve Geri Kazanım Önlemleri

 

Semtrio atık yönetimini optimize eder. Tehlikeli ve tehlikesiz atıkların güvenli bir şekilde yönetilmesi ve bertaraf edilmesine katkı sağlar. Sürdürülebilir malzeme ve sürdürülebilir kimyasal kullanımını teşvik eder. Tüm çalışanlarına atık yönetimi ve çevresel sorumluluklar konusunda eğitimler verir. Atık azaltma ve ayrıştırma konularında bilinçlendirme programları düzenler. Atık yönetimi stratejilerini, atık azaltma ve dönüşümüne yönelik çabalara dayandırır. Mevzuatlar gereğince tehlikeli ve tehlikesiz atık bildirimlerini yapar ve takibini sağlar. 

 

Atıkların fiziksel atık ayrımına, çalışanların aktif olarak kullandıkları ofislerde yer alan farklı türde atık kutularının aktif kullanımını sağlamakla başlar ve uzaktan çalışma uygulamalarında da aynı bilinç ve özveri ile hareket etmek konusunda çalışanlarını teşvik eder.

7.2.2. Ürün Kullanımı ve Ürün Kullanım Ömrü Sonu

 

Semtrio, müşterilerini ve iş ortaklarını sürdürülebilir ürün kullanımını konusunda teşvik eder. Tasarım ve iletişim biçimleri de çevresel etkiyi azaltacak şekilde organize edilir. Ürünlerin kullanım ömrü sonunda geri dönüşüm veya yeniden kullanım fırsatları değerlendirilir.
 
7.2.3. Geri Dönüşüm

 

Semtrio, geri dönüşüm uygulamaları destekler, katkı sağlar ve kaynakların verimli kullanımını kararlılıkla sürdürür. Ofis ve uzaktan çalışma uygulamalarında, sınırlandırma ve atık ayrıştırması yapılmasını, evlerde biriktirilen pil vb. tehlikeli atıkları toplanılması ve uygun geri dönüşüm firmalarına iletilmesi ve böylece geri kazanıma kazandırılması temalarına öncülük eder. 
 
7.2.4. Ekoloji Dostu ve Biyo-tabanlı Ürünler

 

Sürdürülebilir malzemelerden, sürdürülebilirlik bilinci ile üretilmiş, ekoloji dostu ve biyo-tabanlı ürün kullanımı taahhüdünü benimser, bu doğrultuda satın alımlar yapılır.
 
7.2.5. Okyanus Ekosistemleri

 

Semtrio, su sıcaklığının artışı, su seviyelerindeki yükselme, asitlenme, habitat kaybı, türlerin yok olması, su akıntılarındaki değişim ve oksijen azalması risklerinin farkındadır. Bu doğrultuda, uluslararası standartlarca kabul gören ve uygulanan etkinliklerin okyanus mirası üzerindeki etkilerini arttırma hedefini destekler.
 

7.3. Çevresel Hizmetler ve Savunuculuk
7.3.1. Çevresel Hizmetler & Sürdürülebilir Tüketime Teşvik Etme

 

Semtrio Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş., kurumların çevreyi koruma ölçüm ve projelerine, yerel topluluklara çevre bilinci ve desteği sağlamaya yönelik hizmetleriyle, çevresel savunuculuk aktivitelerine katkıda bulunur. Kurumların doğaya bıraktıkları karbon ayak izlerini takip eder, onlara anlamlı aksiyonları almalarını sağlayan çıktılar oluştur. Sürdürülebilirlik bilincini ve farkındalığını oluşturup ve bilimsel verilere dayalı hedefler koymalarına, tüm bu taahhütlerini toplum ile şeffaf biçimde paylaşmalarına destek olur. Topluma karşı olan görevlerinden biri olan farkındalık bilincini artırır. Tüketilen su miktarlarını hesaplar, iklim değişikliği ile olan bağlantısını aktarmada eğitici konumunu üstlenir. Sürdürülebilirlik konusunda kamuya açık ücretsiz bilinçlendirme ve eğitim programları düzenler, sürdürülebilir üretim ve sürdürülebilir tüketime teşvik eder.

 

Ayrıca, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımını teşvik eder ve su tasarrufu önlemleri uygular. Su kaynaklarını koruma ve arıtma uygulamalarını destekler. Ekipmanlarını suyu daha efektif kullanmaya yönelik satın alınır veya günceller. Yeni teknolojileri takip eder. Aynı zamanda, müşterilerine su ayak izi hesaplama, AWS (Allianz for Water Stewardship – Su Yönetimi İttifakı) ve yaşam döngüsü değerlendirmesi hizmetleri sunar. Doğrudan ve dolaylı yoldan kullanımlar ve azaltımda etkili olur.  
 
7.3.2. İş Ortaklarının Sağlığı ve Güvenliği

 

Müşterileri için iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alındığı rahat iş ortamlarını önemser ve ürünlerinin müşterilerin çevresel döngülerine pozitif katkıları olmalarını sağlar. Sağlanan kurumsal sürdürülebilirlik danışmanlığı hizmeti ile, çevresel, sosyal, yönetişimsel öncelikleri belirler, bilinçlendirir, farkındalık yaratır ve bunu proseslere entegre etme hususunda destek olur. Müşteri geri bildirimleri dikkate alarak hizmetlerde revizeler yapar. Aynı zamanda işçi ve insan hakları ve kişilerin temiz ve yeşil bir çevrede yaşama hakkı bilinci için pozitif / negatif etkilerini paydaşlarına hatırlatır ve toplumsal bilince katkıda bulunur.
 
7.3.3. İklim Değişikliği ve Riskleri


Semtrio; Sürdürülebilir uygulamaları benimseyerek ve karbon ayak izi hesaplama ve kurumsal sürdürülebilirlik danışmanlığı gibi hizmetlerle, iklim değişikliğiyle mücadelede proaktif bir rol üstlenir. İklim değişikliği, yeşil alanların yok olması, okyanus ve deniz seviyelerindeki yükselme, aşırı hava olaylarının sıklığı gibi konuları, bu konulara dair tedbirleri uluslararası standartlar bakış açısıyla birincil önemde takip eder ve gelecek nesiller için sağlıklı ve yaşanılabilir bir dünya bırakma sorumluluğuyla taahhütlerini yerine getireceğini bildirir. Ayrıca yerel ve küresel çapta etki yaratmayı hedefler.

7.3.4. Biyoçeşitlilik

 

Biyoçeşitliliğin korunmasının gezegen ve canlılar için hayati bir önem taşıdığının bilincinde olarak doğa dostu uygulamalar, çevresel etki analizleri, topluluklarla iş birliği çalışmalarını arttırarak sürdürülebilir bir gelecek için önemli adımlar atılır. Ayrıca hizmet verilen kurumların biyoçeşitlilik bilinci ile hareket etmesi gerektiğini vurgular onların arazi haklarına saygı duyar ve ormansızlaşmayı engelleme konusundaki çalışmaları takip eder. Toprak ve su döngülerindeki değişiklikler ve bunların biyoçeşitlilik, sosyal ve ekonomik yaşam üzerindeki etkilerini önemser.
 
7.3.5. Eğitim ve Farkındalık

 

Bireylerin çevre sorunları hakkında daha bilinçli olmasını ve davranışlarını bu noktada şekillendirmelerine destek olmak için eğitimler düzenler, toplumsal fayda, iklim krizi, gelecek nesiller için yapılabilecek çalışmalar, yenilikçi ve yeşil bakış açısı, daha geniş ve kapsamlı bir farkındalık seviyesi yaratmayı amaçlar.

 

Aynı zamanda ofis dışı çalışmalarda da enerji verimliliği, sorumlu satın alma (çevreci ürünlerin satın alınması ve kullanılması veya çevre bilinci ile hareket edilen kurum ve kuruluşlar ile iş birliği-alışveriş yapılması) gözeterek hareket etmeleri konusunda çalışanlara senelik eğitimler verir ve onları teşvik eder.
 
7.3.6. Yerel Kirlilik/Kazara Oluşabilecek Kirlilik

 

Endüstrilerden kaynaklı kirlilik, şehirleşme ve tarım uygulamalarından kaynaklanan atıkların su ve bölge kirliliğine sebep olduğunun ve petrol, kimyasal gibi kazara sızıntıların da riskinin farkındadır ve bu riskleri en aza indirmek için yapılan çalışmaları destekler.

 

 8. HEDEFLERİMİZ

 

Sıfır Atık: Co2nsensus tarafından verilen Climate Positive Business ünvanını taşımaktan ve doğaya olan etkimizi en aza indirmekten mutluluk duyuyor ve 2030 yılına kadar sıfır atık hedefine ulaşmayı taahhüt ediyoruz. Atıklarımızı azaltıp, geri dönüşüm faaliyetlerini hızlandırıp, politikalarımız, aksiyonlarımız ve bakış açılarımızın tamamını sürdürülebilir bir gelecek hedefine göre revize etmeyi planlıyoruz. Çevresel etkimizi minimize etmek ve bunu düzenli aralıklarla şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmayı hedefliyoruz.


Sürdürülebilir Bir Tedarik Zinciri: Hâli hazırda verdiğimiz hizmetler ve sağladığımız ürün yelpazemizi geliştirerek önce çalışanlarımıza sonra müşterilerimize, tedarikçilerimize, paydaşlarımıza ve iş ortaklarımıza attıkları her adımın sürdürülebilir yaşama pozitif etki sağlayacak uygulamalar içermesi farkındalığına ulaştırmak ve çevresel etkiyi minimize etmeyi amaçlarız. Bu doğrultuda, paydaş seçim kriterlerinde çevresel sürdürülebilirlik uygulamalarına uyum konusunu yüksek öncelikli hale getirmeyi hedefleriz. 2024 yılında müşterilerimizle olan çalışmalarımızda, çevresel sürdürülebilirlik bilinçlerine dair risk analizi yapıp, bilinci yüksek firmalara verdiğimiz hizmetlerde sözleşmelerde indirimler yapmayı hedeflemekteyiz.


Topluma ve Gezegene Olan Katkımız: Topluma ve gezegenimize olan sorumluluğun farkındayız. Kaynak kullanımını en efektif hale getirip, toplumsal refahı artırmayı, atık azaltma ve yeşil enerji kullanımını tüm stratejilerimize entegre etmeyi hedeflemekteyiz. Ayrıca, raporlama yılımızda çalışanlarımız arasında düzenlenen yarışmada kazanan çalışanımız adına yapılan bağış etkinliğini 2024 yılında da toplumsal sorumluluk projelerinde sürdürmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda, hizmet verdiğimiz kurumların yanı sıra, herhangi bir organizasyona bağlı olmadan yasal çevresel süreçler, yönetmeliklerde meydana gelen değişikliklere bağlı yeni uygulamalar ve uluslararası çevresel beklentilere dair en az 3 eğitim verilmesi planlanmaktadır.

 

Karbonsuz İşletmeler: 2030 yılına kadar karbon nötr bir işletme olmayı taahhüt ediyor ve tümüyle yenilebilir enerji kaynaklarına ve optimize proseslere geçiş yapacağımızı bildiriyoruz. İş ortaklarımızın da karbon emisyonunu önemsemesini ve azaltacak sürdürülebilir uygulamaları takip etmesi beklentisindeyiz.


Uluslararası Platformlarda Yetkinlik: İdealimiz, B-CORP ve UNGC gibi uluslararası platformlarda etkinliğimizi sürdürmek ve yüksek sonuçlar alarak tedarikçilerimize bu anlamda rol model olmaya devam etmektir.


Eğitim ve Farkındalık: 2024’te çalışanlarımızın ve aynı ofisi paylaştığımız paydaşlarımızın %100’üne her alanda çevresel sürdürülebilirlik eğitimi sağlamış olup, doğa yararı için etkinlikler yapmayı hedefliyoruz.


Süreç İyileştirme: Atık peçete, kağıt, plastik kullanımını minimuma indirdik. Malzemelerimizi geri kazanma uygulamalarımıza odakladık ve BT donanımlarında bilgisayarlar, şarj aletleri vb. tekrar değerlendiriliyor.

 

Dokümantasyon: Çevresel risk analizleri ve çevresel acil durum eylem planlarını 2024 yılında da güncelleyerek, kök sebep analizleri yapmak.



Revizyon No: 1.1
Revizyon Tarihi: 17.08.2023
Hazırlanma Tarihi: 15.06.2023