AVRUPA YEŞİL MÜTABAKATI

AVRUPA YEŞİL
MÜTABAKATI

Yeşil Mutabakat’a uyum sağlayarak karbon nötr ekonomiye hazırlıklı olun.
Semtrio-GreenDeal-Vector

Avrupa Birliği’nin (AB) Aralık 2019 tarihinde açıkladığı Mutabakat temelde, iklim kriziyle mücadelede Birliğin 2050 yılında karbon-nötr bir ekonomi olma yolunda atılacak adımlarını içeren yeni ekonomik büyüme stratejisidir. AB, bu hedefe ulaşmak için karbon emisyonlarını 2030 yılında 1990 seviyesine kıyasla %55 oranında azaltmayı ve 2050 yılında karbon nötr olmayı hedeflemektedir.

Avrupa Birliği’nin (AB) Aralık 2019 tarihinde açıkladığı Mutabakat temelde, iklim kriziyle mücadelede Birliğin 2050 yılında karbon-nötr bir ekonomi olma yolunda atılacak adımlarını içeren yeni ekonomik büyüme stratejisidir.

Semtrio-GreenDeal-Vector

AB, bu hedefe ulaşmak için karbon emisyonlarını 2030 yılında 1990 seviyesine kıyasla %55 oranında azaltmayı ve 2050 yılında karbon nötr olmayı hedeflemektedir.

Yeşil Mutabakatın Faydaları

Yeşil MutabakatınFaydaları

İklim kriziyle mücadelede acil önlem alınması elzemdir. İklim kriziyle mücadelede acil önlem alınması elzemdir. AB, Yeşil Mutabakat kapsamında; AB, Yeşil Mutabakat kapsamında;
  • Emisyonların azaltılması
  • Enerji verimliliği
  • Temiz enerji
  • Döngüsellik
  • Çevresel kirliliğin önlenmesi
  • Temiz ulaşım araçlarının yaygınlaştırılması
  • Sanayide çevre-dostu üretim
  • Yeni istihdam alanlarının yaratılması
açısından dönüşüm sürecini başlatmaktadır. açısından dönüşüm sürecini başlatmaktadır.

Bu sürece uyum sağlamak için AB pazarını şekillendiren Yeşil Mutabakat’a ve CBAM – Sınırda Karbon Düzenlemesi gibi uygulamalara uyumlu sektörel düzenlemelerin ülkemizde de hayata geçirilmesi ve karbon emisyonlarının azaltılması çalışmaları hızlanacaktır.

Mutabakatın En Önemli Bileşenleri

Semtrio-PawnIcon Temiz
Enerji
Semtrio-PawnIcon İnşaat ve
Renovasyon
Semtrio-PawnIcon Sürdürülebilir
Sanayi
Semtrio-PawnIcon Biyoçeşitlilik
Semtrio-PawnIcon Sürdürülebilir
Hareketlilik
Semtrio-PawnIcon Kirliliğin
Ortadan
Kaldırılması
Semtrio-PawnIcon Tarladan
Sofraya
Sürdürülebilir üretim ve tüketim süreçlerinizi düzenlemek için bize ulaşın!

Semtrio Yanınızda

Semtrio Yanınızda

Semtrio Danışmanlık Hizmetleri olarak karbon yönetiminizi en güncel verilerle en doğru ve zahmetsiz yöntemlerle uygulamak için hizmetinizdeyiz. Danışmanlık hizmetlerimiz arasında yer alan Avrupa Yeşil Mutabakatına uyum ve Sınırda Karbon Düzenlemesi (CBAM), temelde sera gazı emisyonlarının azaltılmasına dayanmaktadır.

Mutabakat mevcut haliyle üretim sürecinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını öne çıkarmaktadır ve 2026 yılına kadar Demir-Çelik, Alüminyum, Çimento, Gübre ve Elektrik sektörü için uygulanmaktadır.

Semtrio-Logo

Semtrio sürdürülebilirlik ekibi olarak, CBAM kapsamındaki Sera Gazı Emisyonu hesaplamanızı aşağıdaki adımlar çerçevesinde yapabilir, stratejilerinizi iyileştirme yolunda çevresel sürdürülebilirlik temelini oluşturabilirsiniz.

1
Rekabette Bir Adım Öne Geçin

Türkiye’nin ilk ve tek ISO 14064-1 standartları ile uyumlu Karbon Yönetim Yazılımı olan Co2nnectorPro ile kurumsal karbon ayak izinizi ve Yeşil Mutabakatın kapsamına aldığı karbon salımlarını hızlıca hesaplayarak, rekabette bir adım öne geçebilirsiniz.

2
Maliyetinizi Kolayca Hesaplayın

Türkiye’nin ilk ve tek ISO 14064-1 standartları ile uyumlu Karbon Yönetim Yazılımı olan Co2nnectorPro ile kurumsal karbon ayak izinizi ve Yeşil Mutabakatın kapsamına aldığı karbon salımlarını hızlıca hesaplayarak, rekabette bir adım öne geçebilirsiniz.

3
Karbon Verginizi Azaltın

Organizasyonunuzun karbon maliyeti potansiyelini öğrendikten sonra, azaltım için strateji ve yol haritası oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz strateji ve alacağınız aksiyonlar sayesinde hem yurtdışı hem de yurt içi pazarda rekabet avantajı kazanmış ve karbon verginizi azaltmış olursunuz.

Co2nnectorPro ile dijital ortamda karbon ayak izi azalım hedeflerinizi ve stratejinizi belirleyin ve böylelikle karbon emisyonlarını efektif bir şekilde azaltarak karbon vergilendirmelerinden minimum seviyede etkilenin.

ESG Danışmanlığı konusunda daha detaylı bilgi almak ve uzman ekibimizle tanışmak için bize ulaşın! ESG Danışmanlığı konusunda daha detaylı bilgi almak ve uzman ekibimizle tanışmak için bize ulaşın!
Faq-Image

SIKÇA SORULAN SORULAR

Avrupa Yeşil Mutabakatı (EU Green Deal) Nedir?

Avrupa Birliği (AB) tarafından 2019 yılında geliştirilen Avrupa Yeşil Mutabakatı, iklim değişikliği mücadelesi kapsamında AB’nin taahhütlerini ve eylem planını ortaya koymaktadır. AB’nin 2050 yılına kadar iklim nötr bir kıta olma hedefi için stratejilerini kapsamaktadır.

2030 ve 2050 İklim Kriziyle Mücadele Hedefleri Nelerdir?

Avrupa Birliği, iklim nötr kıta olma hedefi kapsamında 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarının %55 azaltılmasını ve 2050 yılına kadar sıfırlanmasını hedeflemektedir.

Avrupa Yeşil Mutabakatı Eylem Planı Kapsamındaki Politikalar Nelerdir?

Avrupa Yeşil Mutabakatı eylem planı kapsamındaki politika alanları aşağıda sıralanmıştır:

  • Temiz enerji
  • Sürdürülebilir sanayi
  • Yeşil inşaat ve renovasyon
  • Sürdürülebilir gıda sistemleri
  • Çevre kirliliği
  • Biyoçeşitlilik
  • Ulaşımda sürdürülebilirlik

Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (CBAM) Nedir?

Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması (CBAM), Avrupa Birliği ülkelerinde yer alan ithalatçı firmaları hedef alan bir karbon fiyatlandırma sistemidir.

CBAM ile karbon kaçaklarının önlenmesi ve karbon emisyonlarının azaltılarak iklim değişikliği ile mücadele etme amaçlanmaktadır.

İlk etapta, bu düzenlemeden en çok etkilenecek sektörler arasında; çimento ve yapı, tekstil, tarım ve gıda, perakende, sanayi ve enerji sektörü gibi karbon emisyonu yüksek olan sektörler yer almaktadır.